Silver shop

Debutanti in ISC

Ştim cu toţii că instalarea programului ISC nu reprezintă un lucru dificil. Se descarcă programul de la www.isc.ro  şi dacă nu ai un id ţi-l poţi alege de pe pagina ISC sau mai târziu apăsând butonul Inregistrare. Stabilm limba de comunicare şi apoi la treaba!

Greul după acest pas începe să se facă simţit. Majoritatea începătorilor rămân cu setarile implicite: canalul 0 activat – (canalul pentru help). Puţini începători cunosc că există şi alte posibilităţi de comunicare între jucătorii de pe ISC. De exemplu, eu am activat canalele 5 şi  15 (pentru a putea comunica în română şi pentru a juca duplicat folosind dicţionarul românesc).

Pentru majoritatea, primul contact dupa conectare la ISC arata ca mai sus.

În Ecran principal vom vedea toate discuţiile care se poartă pe canalele din lista, discuţiile avute în particular cu diferiţi membrii ai clubului, depunerile, notificările etc.

La Amici vedem ce prieteni din ISC sunt on-line şi care sunt off-line.

La Grafic provocari se vede un graphic care are 2 axe: una pentru rating şi alta pentru timp. Sunt reprezentate schematic provocările la partide: cerculeţe umplute cu culoare pentru partidele cotate şi cerculeţe pentru partidele necotate. Fereasta Grafic provocari este înlocuită cu Clasament atunci cînd se intră la duplicat.

În dreptul Comanda utilizatorul scrie comenzile. Două dintre cele mai des folosite comenzi sunt:

Tell id mesaj – se foloseşte pentru a trimite persoanei cu id-ul id un anumit mesaj

Message id (sau mai simplu, mess id) dacă persoana care are id-ul id nu este on-line şi dorţi sa-i lăsaţi un mesaj puteţi folosi această comandă. Mesajul va fi primit cand persoana cu id-ul specificat va intra în ISC.

 

Butonul Cauta partida (în meniu avem opţiunea  Partida>Cauta partida)îl folosim atunci când vrem să căutăm o partidă.

După această scurtă prezentare a interfeţei ISC să trecem la stabilirea canalelor de comunicare.

Pentru a vizualiza toate canalele, scopul lor si numărul de jucători care le folosesc se dă comanda channel.

 

 

Când doriţi să scoateţi un canal din listă scrieţi în linia de comandă channel -nr_canal; dacă doriţi să adăugaţi un canal scrieţi channel +nr_canal.

Eu spre exemplu, am dat urmatoarele comenzi:

Channel -0  Am scos din lista canalul pentru Help

Channel +5 Am adăugat în listă canalul pentru duplicat în limba română

Channel +15               Am adăugat în listă canalul în limba română

Să trecem acum la stabilirea tipului de partide pe care doriţi să le jucaţi şi la stabilirea timpului pentru partidă.

La apăsarea butonului Cauta partida (sau din meniu Partida>Cauta partida) apare urmatoarea fereastra:

 

De aici putem stabili:

·         Ratingul minim pe care doriţi să-l aibă adversarul (Rating adversar/Minim)

·         Ratingul maxim pe care doriţi să-l aibă adversarul (Rating adversar/Maxim)

·         Daca doriţi să jucaţi numai cu jucătorii cu rating definitiv sau numai cu cei care au semnat înţelegerea Fair-Play (adică acei jucători care ‘semnează’ că nu trisează)

·         Timpul iniţial de minute pe partidă (implicit este de 25 de minute)

·         Timpul suplimentar (adversarului i se dă timp de gândire în plus pentru timpul în care stai să te gândeşti; acelaşi lucru se întâmplă şi reciproc)

·         Tipul partidei:

Void – contestare (validare automata): calculatorul verifică cuvintele care sunt depuse şi nu lasă să se depună cuvinte neintroduse în dicţionar

 5-Points – contestare (5 puncte penalizare) – atunci cand se contestă un cuvant care este corect se primeşte 5 puncte penalizare.

Double – contestare (Pas dupa o contestare greşită) – dacă s-a făcut o contestare greşită va depune tot adeversarul

Single – contestare (contestare fără penalizare) – dacă se contestă  o depunere iar depunerea este corectă jucătorul care a contestat poate depune fără a fi penalizat.

·         Stabilirea dicţionarului (în imagine se vede stabilit dicţionarul în limba română: LOC2000)

Trebuie neapărat să bifaţi Rated dacă doriţi să căutaţi o partidă cotată.

Dacă doriţi doar să stabilţi anumite caracteristici ale partidelor trebuie apăsat  butonul Aplica.

Dacă doriţi să cautaţi o partidă folosind aceste setări apăsaţi butonul Cauta. Butonul Renunt se foloseşte pentru a  închide fereastra fără a face modificări.

Nu trebuie neaparat să cauţi o partidă pentru a juca cu un anumit adversar. În meniul Partida>Provocare poţi scrie id-ul persoanei cu care doreşti să joci sau, chiar mai simplu, dacă îi vezi numele (afişat undeva în fereastra de control, dând comanda who, la prieteni…) dai clic pe numele lui şi alegi comanda Match id.

 

Am vorbit mai sus de meniul pe care putem să-l vizualizăm dând clic pe un nume. De exemplu am dat clic pe id-ul meu (hemmiha). Meniul apare ca în imaginea alăturată.

Finger id – afişează detalii despre ratingul persoanei cu id-ul specificat. Aici puteţi vedea: numărul de partide jucate, ratingul current, ratingul maxim, media punctajului realizat la partide şi media depunerilor. În plus, mai pot apare câteva rânduri scrise la profil de câtre persoana respectivă (Optiuni>Modifica profil, sau  comanda Set Finger) şi se specică dacă au semnat înţelegerea Fair-play (comanda Set FairPlay). De exemplu f hemmiha.

Vars id – afişeaza ce variabile are setate jucatorul cu id-ul specificat. De exemplu vars hemmiha.

Assess id – se poate vizualiza câte punte se primesc/pierd intr-o partida cu jucatorul care are id-ul specificat (la o diferenta de cel mult 50 de puncte).

Observe id – dacă doreşti să observi partida jucătorului cu id-ul specificat. Dacă doreşti să vezi care jucatori observa o anumită partidă dai comanda allobserve id.

History id – foloseşti această comandă pentru a putea vedea care sunt ultimele 10 partide ale jucătorului cu id-ul specificat.

Who -*| - afişează lista jucătorilor conectati la ISC (în cazul nostru, jucătorii aflaţi pe canalele româneşti) şi care nu joacă nicio partidă.

 E – înseamnă că jucătorul respectiv examinează o partidă

 ^ semnifică faptul că jucătorul respectiv observă o partidă.

Dacă se dă comanda Who se va afişa o listă, în ordine descrescătoare a ratingurilor, a jucătorilor aflaţi pe ISC indiferent de dicţionarul pe care-l folosesc. Lista nu va afişa, neapărat toţi jucatorii.

Sought – această comandă poate fi folosită pentru a vedea oferta de partide, adică cine a propus o partidă şi în ce condiţii doreşte să joace. Puteţi astfel alege o partidă din lista care apare

Definition cuvânt – se deschide dicţionarul on-line pentru a vedea explicaţii ale cuvântului căutat.

Mult succes!

STARSlist Page Rank TOP-RO - Top siteuri din Romania