Regulile jocului scrabble sau cum jucăm scrabble

03.01.2010 01:31

Scrabble este un joc care implica logica, strategie, calcule matematice si nu numai. La jocul de scrabble pot participa 2 sau mai multi jucatori (numarul lor este nelimitat la partidele gen duplicat). De regula, scopul unui jucator este realizarea unui punctaj cat mai mare posibil, prin plasarea pe tabla a unor cuvinte cu ajutorul unor jetoane pe care sunt imprimate litere.

De cand a fost inventat(1931), jocul de scrabble a evoluat de la simpla distractie la complexitatea unui sport competitional, fiind asimilat sporturilor mintii.

Inventarul jocului:

·         Tabla de joc pe care este desenat un careu de 15X15 patratele .

Liniile si coloanele tablei sunt marcate dupa cum urmeaza:

-orizontal: de la “A” la “O”;

-vertical :de la 1 la 15.

Unele dintre patratele sunt colorate distinct, marcand astfel anumite pozitii cheie dupa cum urmeaza:

-rosu:tripleaza valoarea cuvantului depus;

-albastru: tripleaza valoarea literei depuse;

-roz: dubleaza valoarea cuvantului depus;

-bleu: dubleaza valoarea literei depuse.

 

 ·         Un set de 100 de jetoane pe care sunt imprimate litere avand diferite valori (corespunzator frecventei literei respective in limba romana).

De precizat ca datorita frecventei foarte reduse au fost eliminate dintre jetoane literele :K,Q,Y,W. Acestea spot fi inlocuite in joc de jetoane albe, numite joker (cu valoarea 0). Joker-ul poate inlocui orice litera din alfabet.

Jetoanele si valoarea lor: A-1;B-9;C-1;D-2;E-1;F-8;G-9;H-10;I-1;J-10;L-1;M-4;N-1;O-1;P-2;R-1;S-1;T-1;U-1;V-8;X-10;Z-10. Observam ca cele mai frecvente litere au valoare mica, iar cele mai rare, valoare mare.

                Numarul de jetoane pentru fiecare litera: A-11;B-2;C-5;D-4;E-9;F-2;G-9;H-1;I-10;J-1;L-4;M-3;N-6;O-5;P-4;R-7;S-5;T-7;U-6;V-2;X-1;Z-1;?-2.

In competitiile oficiale organizate de Federatia Romana de Scrabble este admisa numai Lista Oficiala de Cuvinte(LOC), aprobata de Comisia de Arbitraj a federatiei.

·         Un saculet de panza

·         Suporturi pentru etalarea literelor

·         Ceas (de preferinta ca cel pentru sah)

In timpul jocului se pot forma si lega cuvintele astfel:

Ø  Prin lungire, adaugand una sau mai multe litere in fata sau in spatele cuvantului (prefixare sau sufixare);

Ø  Prin intersectare, formand un cuvant nou (orizontal sau vertical), care sa se incruciseze cu un alt cuvant depus anterior;

Ø  Prin alipire, ceea ce va da nastere la adiacente (de obicei cuvinte de 2,3 litere, rar de 4), adiacente ce vor creste valoarea depunerii cu suma lor.

Ø  Prin metode combinate ale celor aratate mai sus.

 Reguli fundamentale pentru jocul de scrabble:

Primul cuvant depus, cel cu care se incepe partida, trebuie sa aiba minim 2 litere si maxim 7, trebuind sa treaca in mod obligatoriu prin patratelul roz aflat in mijlocul tablei. La o depunere se pot plasa intre una si 7 litere la o runda (exceptie facand prima depunere). In niciun caz nu se admite depunerea a mai mult de 7 litere odata. Daca se depune un joker se va marca litera depusa, iar semnificatia ei nu se mai schimba pana la finalul partidei. O depunere este corecta daca sunt respectate regulile jocului, daca toate cuvintele depuse sunt acceptate in LOC si daca se incadreaza in timpul de joc acordat.

Punctajul unei depuneri se calculeaza insumnad valorile literelor ce alcatuiesc cuvantului depus (tinand cont de regulile multiplicitatii unde este cazul) la care se adauga si valoarea cuvintelor adiacente nou formate .

Daca se plaseaza toate cele 7 litere se acorda si un bonus de 50 de puncte, adaugat la valoarea rezultata, numit “prima de scrabble”. Cuvantul format prin adaugarea celor 7 litere poarta denumirea de “Scrabble”.

Notatia depunerilor se va face astfel:

·         daca un cuvant este plasat orizontal se indica intai litera si mai apoi cifra de la care pleaca prima litera a depunerii. De exemplu: H8;

·         daca un cuvant se depune vertical, coordonatele  vor fi inversate, cifra notandu-se prima si mai apoi litera. De exemplu: 8H.

Plasarea cuvintelor pe table se face numai orizontal sau vertical si nu se accepta cuvinte izolate, adica acele cuvinte care nu sunt alipite de cel putin o litera dintre cele depuse pe tabla.

Joker-ul se noteaza cu “?”. Cuvantul BOX unde joker-ul inlocuieste litera “O”, apare pe tabla scris B?X. Scrierea cuvantului pe foaia cu rezultate se ralizeaza punand 0 ca indice la litera pe care o inlocuieste (”BO0X”) sau incercuindu-se litera inlocuita (in cazul nostrum “O”). Mare atentie la litera inlocuita de joker-ul depus de partenerul de joc. E recomandabil sa notati ce litera inlocuieste!

 

In exemplul de mai sus se poate vedea pe tabla cuvantul depus si cum arata.

 Sa presupunem acum ca incepe o partida intre 2 parteneri de joc (numita partida de libere). Despre partidele de duplicat vom da detalii intr-un alt articol.

Fiecare partener scoate din saculet cate o litera. Incepe cel care a scos vocala sau care are jetonul cu valoare mai mare. In caz de egalitate se repeta extragerea.

Cele doua piese extrase se pun din nou in saculet si fiecare jucator extrage cate 7 litere.

Primul jucator extrage 7 litere. Sa presupunem ca acestea sunt OLCMUAN. Gaseste cuvantul “COLUMNA”.

  

Prima depunere se face prin trecerea obligatorie prin central tablei. Se observa depunerea cu scrabble :H8 “COLUMNA” cu un punctaj de 78 de puncte calculat astfel :C+O+L+U+M(care se dubleaza ) +N+A, adica :1+1+1+1+8+1+1 =14 X2 (deoarece exista patratelul roz care dubleaza valoarea cuvantului)=28+50(prima de scrabble)=78. Oricare alta posibilitate de a depune cuvantul ar fi avut o valoare mai mica datorita faptului ca pe dubla de litera (patratelul bleu) ar fi fost o litera de valoare mai mica.

Dupa depunere jucatorul scoate din punguta 7 litere.

Presupunem ca cel de-al doilea jucator a extras cuvintele MXVHAUL. Gaseste cuvantul VAH pe care il de depune pe tabla. Presupunem ca face depunerea de mai jos:

 

Se observa depunerea celui de-al doilea jucator cu realizarea adiacentelor:
I7-VAH unde V si H (valori) cad pe duble de litera, dubladu-si astfel valoarea, iar in cazul H-ului se dubleaza si orizontal si vertical, deci  de 4 ori.

Astfel avem: 16+1+20=37 (pe orizontala: VAH) la care se adauga 1+1=2 (CA) si 1+2X10=21 (HO), totul: 37+2+21=60. Adiacentele formate sunt :CA si OH.

Depunerile pana in acest moment vor arata in felul urmator:

1.H8-COLUMNA-78pct.

2.I7-VAH-60pct.

Cel de-al doilea jucator extrage din saculet 3 litere (pentru a avea pe suport 7 litere).

Urmeaza depunerea primului jucator.

Cand in saculet au ramas mai putine litere decat e nevoie pana la completarea celor 7 litere pe support, jucatorul care e la rand pentru a extrage litere din saculet va extrage toate litere.

Partida se termina cand ambii jucatori spun PASS la 2 runde consecutive (cand un jucator spune Pass nu depune nicio piesa pe tabla) sau cand unul dintre jucatori a ramas fara jetoane.

Castiga jucatorul care a obtinut punctajul cel mai mare.

 Facem precizarea ca detalii despre lista oficiala de cuvinte si diferite regulamente ale jocului se pot gasii pe pagina Federatiei Romane de Scrabble www.scrabblero.ro. Nu ar strica daca ati citi si Regulamentul oficial al jocului de scrabble (in limba romana). Pentru curiosii cunoscatori si de limba engleza le recomand si https://www.mattelscrabble.com/en/adults/tips/basictips.html fiind cunoscut ca firma Mattel este cea care detine toate drepturile jocului de scrabble.

Joc placut!

Cristian Isop

 

 

Back
STARSlist Page Rank TOP-RO - Top siteuri din Romania