Vrei sa ai un club sportiv? Bafta!

25.02.2010 22:35
TaraFashion.ro te imbraca on-line

Vrei să-ti faci un club sportiv? 

Lucrurile nu sunt așa simple cum par. Multe acte, multe drumuri mulți bani aruncați pe apa sâmbetei.

Majoritatea știu pasii: se obține numele, se fac actele necesare (care trebuiesc autentificate de un notar sau avocat) și se trec prin tribunal. Există avocați care pentru un onorariu acceptabil se ocupă de toate actele ce țin de judecatorie și tu nu ai de ce să-ți mai bați capul. Iți vine hotărârea acasă și jumătate din drum poți să consideri că l-ai parcurs. Asta… dacă ai noroc și găsești informațiile necesare. Dacă-ți faci singur actele (cum a fost în cazul nostru) lucrurile s-ar  putea să nu fie chiar așa ușoare. S-ar putea să tot refaci dosarul ăla și cel ce ți-a autentificat actele să-ți ceara onorariul corespunzator de fiecare dată. Iar dacă ai ținut la designul actelor și nu ai închesuit cât mai mult text pe pagină, onorariul e mai mare pentru că se încasează per pagina legalizată.

Să presupunem că ai trecut cu bine peste acest pas. Urmează drumurile pe la București, zile de așteptare și… gata, ai un club sportiv.

Dacă ți s-a parut ușor până aici, asta-i bine.

Dintr-o dată vezi că cei care te susțineau să-ți faci clubul se retrag, nu au timp să ajungă la sală sau în timp, caută motive și noduri în papură pentru a nu-și pierde timpul pe la sală. Le e mult mai ușor să se antreneze pe net (acolo unde se poate acest lucru) și să creadă că acest lucru e echivalent cu a se antrena la sală. Fără sudoare nu prea se obțin rezultate! Asta… cred eu!

Vin noi membrii și-ți începi activitatea.

Cumpără materiale, găsește un loc pentru antrenament…

Cine poate găsi un loc gratis unde să se antreneze, are noroc. La unele jocuri sportivii se mai pot antrena și în baruri, restaurante… contra reclamă și consumație. Însă, ce te faci dacă atunci când te duci într-un local ești singurul care face consumație? Chiar dacă patronul nu-ți zice nimic, îți crapa obrazul de rușine.

Nu te aștepta ca toți membrii să-ți plătească cotizația în cazul în care ai fixat una. Majoritatea nici nu înțeleg de ce să plătească o cotizație pentru clubul sportiv sau se retrag vitejește spunând că poate participă la anumite concursuri dar nu are timp pentru sală sau, dacă nu-ți convine, să-i dai afară.

Dacă crezi ca poți susține cheltuielile cu chiria și materialele pentru club fără sa ai aproape deloc sau deloc venituri, te privește. De un lucru să fi sigur: de la federația de specialitate sunt puține șanse să obții vreo susținere financiară fie ea și pentru promovare sau proiecte inițiate de club. Toate finanțele federației, considerate aproape întotdeauna mici, se îndreaptă spre alte cheltuieli care au prioritate.

Nici măcar pentru organizarea etapelor naționale să nu te aștepți la vreun ajutor de la cineva. Sponsori? Pra puțini! Și cei care mai sponsorizează se uită să sponzorizeze numai echipe cunoscute prin intermediul cărora să ajungă și pe micile ecrane și nu numai. Foarte puțini sunt cei vor să investească bani pentru cluburile care au ca activitate sporturi de dezvoltare a inteligenței. Și dintre aceștia… sunt aproape inexistenți  cei care ar  fi de acord să sponsorizeze un club nou. Așa că… ia-ți la revedere de la speranța de a găsi sposori.

Dacă te gândești că te ajută primăria… O, ce gând frumos! Răspunsul e simplu. Nu găsești sprijin dacă nu cunoști pe cine trebuie. Astfel, e greu să aflii și o informație de genul “când și unde trebuie depuse niște proiecte”.

Cu toate acestea ți se pare că poți susține cheltuielile? Dacă da, gândește-te că, fiind patronul clubului toți se așteaptă să le finanțezi participarea la etape chiar dacă și-au plătit sau nu cotizația. La majoritatea li se pare că e inadmisibil să cheltuiască vreun ban la deplasări. Gândește-te că pentru un sportiv trebuie să scoți la o etapă câteva milioane iar din cotizații… banii nu-ți ajung nici să plătești tot ce datorează clubul federaței de profil.

Dacă în casă îți intră un salariu și ala mic și după cum este situația din România trebuie să iei în considerare că nu se știe cât timp mai ai salariul asta… susținerea cheltuielilor reprezintă doar un vis frumos. Greșeala e a ta că ai vrut să faci ceva pentru sportul românesc. Nimeni nu e de vină că te-ai băgat într-o horă în care nu știi să joci sau că nu poți să joci. Te mulțumești cu gândul că ai făcut un gest frumos și încerci să susții clubul cât timp poți pe linia de plutire.

Dacă ai bani și cunoștințe care să te ajute sau sposori nu trebuie să treci prin atâtea...

Altfel, trebuie să înduri  ironia unor parsoane care fac bâză de tine că nu poți participa la toate etapele, că nu-ți vin jucătorii la etape, că-ți pleacă jucătorii de la club la cluburi vechi care nu se bazează doar pe banii din cotizatii și multe altele.

Ce zici, merită?

Dacă zici da, nu te contrazic. Privește totul cu optimism și speră  că și clubul tău va fi pe culmi și tot timpul pierdut și toți banii cheltuiți vor fi recuperați.

Eu cred că merită să dai o șansă sportului românesc și în primul rând acelei ramuri a sportului care-ți place. Însă, ce șansă îți oferă sportul, ție, ca și club nou înființat?

hemmiha

Back
TaraFashion.ro te imbraca on-line

Topic: Vrei sa ai un club sportiv? Bafta!

Date 07.04.2010

By robert

Subject cfr va batea la dinamo.

Reply

e adevarat ca echipa rapid se numesc echipa ciorilor vopsite.

Date 07.04.2010

By robert

Subject Re: cfr va batea la dinamo.

Reply

toti care pleaca de la fc arges sunt dopati.

STARSlist Page Rank TOP-RO - Top siteuri din Romania